Svarga Residence by RT+Q Architects


150714_Svarga_Residence_01__r

From the architect.

The Aesthetic Challenge

The challenge of this project was to un-balinese the typical Balinese villa form—both in terms if image and function—while retaining the intangible essence of the place. The idea was to question notions of the typical home and to un-do conventions in search of a new domestic idiom.

The notion of the home, the house, and the dwelling was dismantled (the typical courtyard house re-thought), re-examined (the common thatch-roof elements substituted), and re-constructed (rather than traditional timber, steel was used extensively) into a new image and living environment.

The Formal Manipulation

Questions about how a house functions were asked. The idea here was to create a wandering, endless, fluid, common living space that meanders through the site, in an s-shape manner. The s-shape form provides for an entry court in front and a private water court in the rear.

The idea was to create a series of spaces without definite borders which fosters a communal living experience downstairs. Access to private quarters are then made through separate individual staircases up to separate elevated ‘barns’ upstairs. Effectively, the barns become 3 separate little villas within the house. The barns sit on an upper garden, the ‘piano nobile’, are-constituted ground plane.

The Construction Experience

As building conventions in Bali defer from those abroad, constructing the house was a challenge in every aspect. Drawings were un-drawn as per site conditions, detailing were re-thought according to local expertise, materials substituted due to local limitations. These ‘negatives’ paradoxically enhanced the eventual product.

Due to lack of provisions in Bali, elements of the house had to be constructed elsewhere then shipped to Bali. For instance, the steels staircases were manufactured in Jakarta, windows Surabaya, and aluminium cladding again from Jakarta.

Architects: RT+Q Architects
Location: Jalan Danau Tamblingan No.75, Denpasar Selatan, Kota Denpasar, Bali, Indonesia
Area: 784.0 sqm
Design Team: Rene Tan, TK Quek, Joanne Goh, Jonathan Quek, Ahnanchana Srichamara
Builder / Contractor : Paul Tendean
C&S Engineer: Gusti Putu Suditha
M&E Engineer: PT Witala Jaya Abadi
Quantity Surveyor: Daniel Binanggal
Landscape Consultant: RT+Q Architects Pte Ltd
Interior Designer : RT+Q Architects Pte Ltd
Photographs: Albert Lim K.S.

150714_Svarga_Residence_01__r

150714_Svarga_Residence_02

150714_Svarga_Residence_03

150714_Svarga_Residence_04

150714_Svarga_Residence_05

150714_Svarga_Residence_06

150714_Svarga_Residence_07__r

150714_Svarga_Residence_08

150714_Svarga_Residence_09

150714_Svarga_Residence_10

150714_Svarga_Residence_11

150714_Svarga_Residence_12

150714_Svarga_Residence_13

150714_Svarga_Residence_14__r

150714_Svarga_Residence_15

150714_Svarga_Residence_16__r

150714_Svarga_Residence_17

150714_Svarga_Residence_18

150714_Svarga_Residence_19

150714_Svarga_Residence_20

150714_Svarga_Residence_21

150714_Svarga_Residence_22__r

150714_Svarga_Residence_23__r

150714_Svarga_Residence_24__r

via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: