Jaragua Residence by Fernanda Marques Arquitetos Associados


From the architect. A house where the sense of breadth were manifested continuously and permanently. That was the guiding thread in this architecture & interiors project by Fernanda Marques to meet the brief of a young couple and their two children, now the happy occupants of this comfortable property built along contemporary lines, with its three floors and an area of 1,200 in Alphaville, a residential district in the outskirts of São Paulo.

“All my choices were made with that goal”, explains the architect, who, for the construction, chose to split the building into 3 floors and made liberal use of terraces throughout the top floor, to enable views of the beautiful landscape that surrounds the hill on which the house sits. “For the interiors, in turn, I envisioned broad spaces, developed continually, with no partitions”, she says.

Thus, on the ground floor, Fernanda concentrated the living-room, fireplace room, dining-room, media room and breakfast room, as well as the kitchen, study, the multi-temperature, cloakroom, guest toilet and servants’ quarters. An invitation to leisure, as steel stools, as well as international design labels in the décor.

Common to all spaces, the higher ceilings are one of the project’s highlights. Especially in the living-room, where it is doubled. “In this project natural daylight is present everywhere but never directly. There are very specific lighting situations, derived from the construction shape and project solutions”, Fernanda explains, highlighting the façade, fitted with aluminium brise soleil in a continuous line.

Essential in achieving the daylighting aimed by the architect, the choice of coverings – both internal and external – was made in neutrals – shades of white and sand; that are present, for example, in the limestone on the floors, in the white acrylic paint on the walls and the walnut veneer panels. The deep indigo blue swimming-pool acts as an accent, “but there is no clash”, explains Fernanda.

Architects: Fernanda Marques Arquitetos Associados
Location: Alphaville, Santana de Parnaíba – State of São Paulo, Brazil
Area: 1200.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: