Lift Treetop Boutique Hotel by Alexis Dornier


200224_Lift_Treetop_Boutique_Hotel_01

Text description provided by the architects. Lift is a small experimental treetop boutique hotel located in a suburb of Ubud and Bali. Our architecture studio is in close proximity to it, and the beginnings of the project were a testing ground for ideas on how to lift structures off the ground, to have a less invasive footprint and impact, more cost effective and faster to build.

Many developments here on this island use high quantities of concrete, and the experience is often times the same. We wanted to challenge that and create light architecture while suggesting a surreal mix of industrial impermanent structures embedded into a tropical forest. Each of the structures has a different organization, material and appearance.

Somewhere stuck in the past and the future, it seeks to bridge different aspects of Bali into a memorable experience, and creates a backdrop for pictures to take or keep in mind. The park like setting holds a small sauna, a little pool, bar, benches and small recreational areas. This plus the yoga deck way above ground provides enough reason to stay there for a couple of days. We are planning on extending the hotel further down to the river.

Our aim was to create spaces where people could retrieve to, detached and off the ground., unpretentious and reduced to a minimum. We wanted to evoke a sense of impermanence and allow for other experimental structures to fill in the blanks in the future. We are now collaborating with other architects on experimenting with new shapes, materials and organizational ideas – all surrounding the idea of off-the-ground structures.

Taking advantage of the height on aspects like passive cooling, passive shading through adjacent trees, being away from mosquito shrub and simply enjoying another vantage point was only a few of the design drivers shaping this place. We welcome Studios to chip in their ideas in form of a small competition that we will launch soon. For further information pls visit Instagram.com/lift_bali

Architects: Alexis Dornier
Location: Jl. Penestanan, Sayan, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Indonesia
Year: 2019
Photographs: KIE

 

via

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: