CH House by ODDO architects


200222_CH_House_01

Text description provided by the architects. Hanoi is the capital city of Vietnam with one of the highest population density, intensive traffic jams, often facing air pollutions, lack of public spaces and greenery but at the same time the city bearing the importance of Vietnamese culture and old traditions. The house is designed for three family generations who wanted to create a harmonious space in the hectic city in order to enhance the traditional family ’s life. The site of the house is a typical plot for long and narrow local tube houses, in the case of CH house – 4,2 m width by 35 m length.

Inspired by the old traditional houses of Hanoi, with spaces full of natural light and ventilation, thanks to inner courtyards. The design aims to bring a breath of traditional spirit to modern life, and at the same time creating spaces full of natural light and ensure natural ventilation within the house.

The functionality of the house is separated into 2 zones: the commercial area of two floors and the family area. The common spaces of the family area such as the living room, library, dining room, and kitchen are positioned in different levels with varying ceiling heights in order to compose open continous space to maintain family communication with each other more easily. This design makes the space properly open and providing unexpected spacious feeling, despite the limited width of the house. Also, the two children’s bedrooms are situated above the main common area, next to the void spaces, allowing connection with family members downstairs. The quiet area is located at the innermost of the house, which includes the grandparents’ bedroom and the parents’ master bedroom. Significant elements of the interior spaces are three void gaps separating the house volume to deliver natural light into lower leveled spaces of the house.

The family ties in the traditional Vietnamese family are very strong. Usually several generations live together under a single roof where many family events take place. In nowadays world of modern technology with smartphones and televisions, these ties are weakened. The space design emphasizes connections among the family members, especially in the context of today’s hurried lifestyle of new economically growing Vietnam.

Nature is an important element providing a positive effect on people’s mental health. However, the rapid development of large cities creates a lack of green spaces for people to relax. That is why planting trees and plants inside the house is necessary and help to create a peaceful living space to release stress. CH house is not only a home for dwellers but also a place attempting to create a linkage between humans and nature which is very often missing in Hanoi due to many environmental problems and limited green spaces.

The facade of the house is designed as a double layer with its outer layer made from perforated cement blocks and a steel frame glass inner layer. The double-layer facade combined with a green layer provides cover from the sun, the dust and allowing natural ventilation throughout the entire length of the house. The facade is also designed with a large window, providing even more light to fill the house when needed and give the facade a more attractive look.

The intention was to design spatial harmony with consideration of family traditions, the local climate and contemporary lifestyle.

Architects: ODDO architects
Location: Hanoi, Hoàn Kiếm, Hanoi, Vietnam
Area: 220.0 m²
Year: 2019
Photographs: Hoang Le photography

 

via

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: