The Wood Box House by DRTAN LM Architect


200202_The_Wood_Box_House_01

Text description provided by the architects. The Wood Box is nestled in the Mansions, an exclusive gated community in Desa ParkCity, Kuala Lumpur. The property is located on a hilltop with commanding city views over a forest of trees. The brief was to design a very special interior for a three generational family.

The striking feature of the house was the double volume rectangular box enclosing the main living spaces of the house. The concept was to enhance this grand space through immaculate craftsmanship into a large wood framed voluminous jewel box. Raw unfinished meranti was used as the see-through wrap-around screen to encapsulate the space. Light & moments are captured interspersed between the fine meranti strips and the mirror backing to create a subliminally infinite spatial experience.

The centerpiece crystal lighting weaves and hovers dragon-like over the colossal wood and mirror lined main space. This is further accentuated by the amber glow of the Emperado marble floor slabs. A dialogue naturally develops from the play of the volume and surfaces tempered by the different wood grains, fabric and leather, converging to define a bright, contemporary interior kaleidoscope.

The sculptural steel rod supported stair sits like a piece of modern and industrialist art that ties all the floor volumes together. A large ten-seater teak log dinette table and industrialist steel kitchen cum bar creates a ritzy and classy get-together space. The master room is served by a long see-through row of walk-in robes.

The thin profiles, amplifies the elegance of the space. Selected raw materials add to the purity of the surfaces transforming the spaces through the use of glass and light. The sleep area employs a coal tone finish to better ease and unwind. The master bathroom is modern minimalist with calacatta finishes around the shower alcove.

Lighting for the entire home are all energy saving. These configurable LED modules offer a high degree of flexibility, aesthetics and functionality which can be easily adjusted for optimum lux level and colour temperature to satisfy the various functions of the space.

Architects: DRTAN LM Architect
Location: Desa Parkcity, 52200 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
Area: 650.0 m²
Year: 2017
Photographs: H.Lin Ho
Manufacturers: Big Ass Fans, Jotun, Niro granite, ELR
Design Team: Tan Loke Mun, Alvin Tham, Yee Weng
Lead Architect: Tan Loke Mun
Contractor: My Concept Sdn. Bhd.

 

via

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: