Mosman House by Rolf Ockert Design


170910_Mosman_House_01

From the architect. Seen from the street the house appears minimal.

Set on a large block falling towards the harbour beach reserve many layers of living spaces are revealed as one progresses through the house.

Private rooms, sauna and gym are housed in the southern pavilion, opened to natural air and light via a landscaped courtyard, also revealing some of the rock all this depends on.

The family spaces are in the northern pavilion, connected to its southern counterpart by a walkway framed with sculptural copper fins filtering the light and allowing glimpses.

The kitchen and dining are on the top floor, while below the entry level, due to the steep fall of the site now sitting high, offering fantastic views.

Below this the large living room, empowered by the topography to a dramatic double height space, reaching to the reserve via a large deck, sunken fire pit and waterfall edge pool.

In addition to the nowadays mandatory sustainability measures such as Rainwater tank, high level insulation, low energy lighting etc the house has been, from its initial concept design, conceived to minimize energy use. The grouping of rooms around the courtyard plays an important role by providing provides significant exposure to natural light and air flow to all living rooms, minimizing the need for use of air conditioning and artificial lights. The provided cross ventilation will make the use of air-conditioning unnecessary for all but a few days in the year. The high-mass solid construction in conjunction with the ubiquitous planting contributes to a natural control of the micro-climate.

A green roof is not only pleasant to look onto but also efficiently insulates the roof while at the same time greatly increasing the landscaped area.

The glazing, indispensable in order to connect the house visually to its magnificent setting, has been restricted to the North and South facades and relies on the latest low-e and double glazing technology. The articulation of the facades optimizes natural shading in summer while maximizing solar gain in winter.

Heating is provided by way of an energy efficient low-heat under floor gas Hydronics system, providing gentle background heat throughout the living areas.

A battery system harnesses the solar generated electricity, effectively making the house energy independent.

Architects: Rolf Ockert Design
Location: Sydney, Australia
Architect in Charge: Rolf Ockert
Area: 740.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Luke Butterly

170910_Mosman_House_01

170910_Mosman_House_02

170910_Mosman_House_03

170910_Mosman_House_04

170910_Mosman_House_05

170910_Mosman_House_06

170910_Mosman_House_07

170910_Mosman_House_08

170910_Mosman_House_09

170910_Mosman_House_10

170910_Mosman_House_11

170910_Mosman_House_12

170910_Mosman_House_13

170910_Mosman_House_14

170910_Mosman_House_15

170910_Mosman_House_16

170910_Mosman_House_17

170910_Mosman_House_18

170910_Mosman_House_19

170910_Mosman_House_20

170910_Mosman_House_21

170910_Mosman_House_22

170910_Mosman_House_23

170910_Mosman_House_24

170910_Mosman_House_25

170910_Mosman_House_26

170910_Mosman_House_27

170910_Mosman_House_28

170910_Mosman_House_29

170910_Mosman_House_30

170910_Mosman_House_31

170910_Mosman_House_32

170910_Mosman_House_33

170910_Mosman_House_34

170910_Mosman_House_35

170910_Mosman_House_36

170910_Mosman_House_37

170910_Mosman_House_38

 

via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: