ROOM Concept Store by Maincourse Architect


170910_ROOM_Concept_Store_01__r

From the architect. ROOM Concept Store takes inspiration from the idea of a “designer’s studio”, a place where designs are derived and processed, where visitors explore, experiment, and appreciate creative thinking in an intriguing way.

The challenge is how the store could display these products in harmony without compromising their outstanding identities. The store is located in renovated space with limitation in width and height. Physical challenge of the site is to circulate traffic efficiently within the low-ceiling elongated site.

By dividing the space into three main corridors lengthwise and connecting them sporadically through openings in between, this creates a large space in the center which people can move around. The center space is then elevated to create multi-level platforms that showcase products and double as circulation links between the main corridors. The platforms take shape in the form of the “tables” which visitors can step on, offering visitors a unique store-browsing experience of moving not only horizontally, but also vertically. This allows visitors to have different viewpoints of a product. Various products benefit from the enhanced point of observation.

Polycarbonate shelves are used to define the corridors. Besides displaying products, the translucency and transparency of the shelves give the visual connection between the outside and the inside, and also between the corridor and the “tables” area. Changeable polycarbonate sheets can be rearranged to emphasize certain products and create a fresh look.

Special know-how is applied in construction of the Polycarbonate shelves as the material came in its own dimension. Therefore, it results in modular system that articulate each polycarbonate sheets together using only uniquely designed teakwood joint made by local craftsmen to hold polycarbonate sheets into sturdy shelves, with the help of metal rods inserted perfectly into gaps between sheet’s structures to reinforce the shelves.

Architects: Maincourse Architect
Location: Rama I Rd, Khwaeng Pathum Wan, Khet Pathum Wan, Krung Thep Maha Nakhon 10330, Thailand
Area: 160.0 m2
Project Year: 2016
Manufacturers: Decka Wood, Endo Lighting, LUMINA
Mechanical Engineering: Tann Engineering Consultant
Main Constructor: Purichnant Co., Ltd.
M&E Constructor: Scriptport Technology Co., Ltd.
Furniture Constructor: Duriflex
Lighting Designer: Prapavee Kunuchit
Photographs: Ketsiree Wongwan

170910_ROOM_Concept_Store_01__r

170910_ROOM_Concept_Store_02__r

170910_ROOM_Concept_Store_03__r

170910_ROOM_Concept_Store_04__r

170910_ROOM_Concept_Store_05__r

170910_ROOM_Concept_Store_06__r

170910_ROOM_Concept_Store_07__r

170910_ROOM_Concept_Store_08__r

170910_ROOM_Concept_Store_09__r

170910_ROOM_Concept_Store_10__r

170910_ROOM_Concept_Store_11__r

170910_ROOM_Concept_Store_12__r

170910_ROOM_Concept_Store_13__r

170910_ROOM_Concept_Store_14__r

170910_ROOM_Concept_Store_15__r

170910_ROOM_Concept_Store_16__r

170910_ROOM_Concept_Store_17__r

170910_ROOM_Concept_Store_18__r

170910_ROOM_Concept_Store_19__r

170910_ROOM_Concept_Store_20__r

170910_ROOM_Concept_Store_21__r

170910_ROOM_Concept_Store_22__r

170910_ROOM_Concept_Store_23__r

170910_ROOM_Concept_Store_24__r

170910_ROOM_Concept_Store_25__r

170910_ROOM_Concept_Store_26__r

170910_ROOM_Concept_Store_27__r

170910_ROOM_Concept_Store_28__r

170910_ROOM_Concept_Store_29__r

170910_ROOM_Concept_Store_30__r

170910_ROOM_Concept_Store_31__r

 

via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: