Akas Villa by Black Pencils Studio


170811_Akas_Villa_01__r

From the architect. AKAS is a residential project in Aumphur Pakchong, Nakornratchasrima. The project was initiated by the idea of natural scenery appreciation toward Khao Yai National Park, the main scenery of the project, changes seasonally throughout the year; breezy clear blue sky in winter, yellow and brown plantation in summer ,and dramatic mist covering the mountain in monsoon. Transforming the natural inspiration to architectural design concept, to capture ‘AKAS’(air), an intangible element represented by the magnificent view of Khao Yai National Park, by creating proportional opening to overwhelm the human scale in comparison to the scenery.

Architectural appearance is presented in a series of extruded frame, with a view as a front elevation completing its enclosure. Daily living area is elevated on the second floor of the house to be able to capture the magnificent view of the national park together with a large scale of veranda for the whole family to enjoy outdoor activities together. The veranda sits on a row of three bedrooms, recessed from living level, allows unblocked view from indoor living area toward outdoor activities and the panoramic view. Bedrooms are attached to the ground, connected to a private garden overlooking the same view.

The scenery is perceived not only from the living space but in every niches and corners. The view is presented from the moment ones enter the house through a car parking block, sneaking through a porous entrance door. Again along courtyard, with a view of the natural park in a vista toward a residence’s entrance. The main entrance sits humbly under the shade of the living room above. Thus these series of spatial organisation with the view as a key element compile into a unique sense of place presented in the project.

Design elements are implied to create seamless continuity from inside to outside. Architectural forms are kept to the simplest in a rectangular form. Series of block stacked up while sitting humbly on a lush landscape. Large, fully-open window maximize an exposure to the scenery and enhances a connectivity of indoor and outdoor surrounding. Tapered wall end and steel trimming add sharpness to all openings presenting a picture of Khao Yai in a sleek architectural picture frames.

AKAS project does not only concern about the natural scenery, maximize viewing area and functional

organization for the residents to be able to live closest to the nature within the comfortable living space, but also create co-existence of architecture and mesmerizing natural surroundings.

Architects: Black Pencils Studio
Location: Thailand
Architect in Charge: Chuti Srisnguanvilas, Theerapat Jirathiyut, Nawanwaj Yudhanahas, Nopakorn Klyphun, Chantanee Nativivat
Area: 450.0 m2
Project Year: 2016
Manufacturers: SKK, TOA
Structural Engineer: Chalermkiat Wongwanichtawee
MEP Engineer: Aeon Elen Generation co.,ltd.
Photographs: Spaceshift Studio

170811_Akas_Villa_01__r

170811_Akas_Villa_02__r

170811_Akas_Villa_03__r

170811_Akas_Villa_04__r

170811_Akas_Villa_05__r

170811_Akas_Villa_06__r

170811_Akas_Villa_07__r

170811_Akas_Villa_08__r

170811_Akas_Villa_09__r

170811_Akas_Villa_10__r

170811_Akas_Villa_11

170811_Akas_Villa_12__r

170811_Akas_Villa_13__r

170811_Akas_Villa_14__r

170811_Akas_Villa_15__r

170811_Akas_Villa_16__r

170811_Akas_Villa_17__r

170811_Akas_Villa_18__r

170811_Akas_Villa_19__r

170811_Akas_Villa_20__r

170811_Akas_Villa_21__r

170811_Akas_Villa_22__r

170811_Akas_Villa_23__r

170811_Akas_Villa_24__r

170811_Akas_Villa_25__r

170811_Akas_Villa_26__r

170811_Akas_Villa_27__r

170811_Akas_Villa_28__r

170811_Akas_Villa_29__r

plan fl01

Z:�1_BLACK PENCILS STUDIO_PROJECTS66 AKAS14 ASA-EmergingArchitectureAwardDRAWING66-Villa_03-SECT_ASA-Award2017 Model (1)

section 1_1 to 200

section 1_1 to 200

Z:�1_BLACK PENCILS STUDIO_PROJECTS66 AKAS14 ASA-EmergingArchitectureAwardDRAWING66-Villa_03-SECT_ASA-Award2017 Model (1)

elevation 2_1 to 200

elevation 1_1to200

170811_Akas_Villa_37

via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: