Soori Bali by SCDA Architects


170402_Soori_Bali_01__R

From the architect. Soori Bali lies within the Tabanan Regency, one of Bali’s most fertile and picturesque regions. Here, the landscape ranges from volcanic mountains and verdant rice terraces to beautiful black-sand beaches overlooking the Indian Ocean. The location provides for a complete hideaway and offers numerous quality views of the surrounding beach, ocean, mountains and rice fields.

Soori Bali was designed with the overt principle of green sustainable initiatives in mind. The project is conceived to be both climatically and socially reactive to its locale. The design responds to the notions of climate and place, and endeavors to engage the local landscape and community. The design of the resort was approached with a sensitivity to the nuances of the site setting, and thus executed with the strategy of minimal environmental impact, minimal built footprint and with local cultural practices (religious and ceremonial processions) taken into consideration.

With an understanding that the beach is an important socio-economical aspect of the site, deliberate efforts were taken to consult and incorporate the customs and contributions of the local community within the conceptual design process. The construction methods adopted also creates training and jobs for the neighbouring villages. About 50% of the workers currently on site are recruited from the surrounding community.

The resort reflects on its privileged location by adopting the predominant use of locally sourced materials, together with a careful integration of indigenous motifs, forms and elements. The result, a harmonious balance between the clean, contemporary lines of the architecture and the soothing tones and textures of the internal and external finishes and finishing.

The design of the restaurant terrace and spa facilities incorporates terracotta screens; adapted and stylized from traditional Balinese motifs. These screens generate a marked visual contrast when combined with the dark terrazzo floors and feature walls clad in dark grey volcanic lava stones, such as Batu Candi and Batu Karangasem.

The villas are characterized by the interplay of materials which flow from the interior to exterior spaces. Smooth terrazzo walls and floors are combined with hand brushed natural timber screens, soft silk upholstery and custom designed dark stained timber furniture to form a serene internal space. The use of timber flows into the external spaces, where timber screens wrap a private bale overlooking a private plunge pool lined with Sukabumi stone. Paras Kelating, a light grey volcanic stone is applied to feature walls along the pool edge which combine with soft hues of beige and warm grey textured paint to complete the palette.

A mixture of Villa types were sensitively designed to respond to the local climatic conditions whilst maximizing views out to the surrounding beach, sea and paddy fields. Careful consideration is given to each villa plan and its built form and details to create a comfortable, energy efficient resort style living.

PASSIVE DESIGN ELEMENT
The climatic parameters particular to site, sun movement and prevailing wind direction, were established to assist in the formulation of the orientation of villas and common areas, and their planning concept.

The major building orientation is toward the North-South direction. Some are tilted a few degrees to the East to incorporate the morning sun. Openings were maximized on North-South face to encourage filtered natural light into the building whilst minimizing large openings on west side to reduce heat gain during daytime. Provision of overhanging roof eaves, roof screen systems and deep ledges were employed to reduce heat from direct sunlight.

Operable windows are provided on at least two sides of each room plan, and on each end of the villa to encourage effective cross ventilation and to bring in natural air to the interior spaces. Cross ventilation to all room interiors would provide natural cooling and sufficient fresh air intake in room to minimize CO2 level, thus reducing the reliance on Air Conditioning Systems.

In addition to the siting aspect and layout design of the villas, several design elements and materials were intentionally selected to control the buildings on a micro-climate level.

Provision of a 2nd layer of timer trellis on villa roof would minimize direct heat absorption to the roof itself; the actual roof incorporates additional insulation to further reduce heat gain internally. Material finishes are using “cool colors” in both the paint and stone selections to minimize the absorption of thermal energy, local materials selected naturally respond to the local climate, for e.g. Paras Kelating, Paras Kerobokan, Batu Chandi & Batu Kali for Feature Walls throughout the resort. Location of planters and position of low shrubs and taller trees would be placed to maximize wind flow through villa and common spaces, thus avoiding creation of wind barriers.

LANDSCAPE DESIGN
The exterior hardscape and softscape designs are intended to create a seamless transition between the interior and exterior spaces, with the specific goal in preserving the natural topography. Built elements are planned to sit ‘lightly’ on the land. The selection of trees responds to both the local climate and the resort planning with tree types playing a key role in the creation of ‘shaded spaces’, private pavilions and communal areas.

Due to the relatively severe coastal conditions which exist during certain periods of the year, the landscape design also incorporates a variety of indigenous local plants and coastal ‘hardy’ species, for e.g. Ipomoea Pes-caprae, Scaevola Taccada, Cocos Nucifera & Cerbera Odollam. This selection identifies and responds to the need for less long term maintenance and reduced water requirements for irrigation.

Architects: SCDA Architects
Location: Tabanan, Tabanan Sub-District, Tabanan Regency, Bali, Indonesia
Area: 22000.0 sqm
Project Year: 2010
Design Principal: Soo K Chan (Chan Soo Khian)
Photographs: Mario Wibowo

170402_Soori_Bali_01__R

170402_Soori_Bali_02__R

170402_Soori_Bali_03__R

170402_Soori_Bali_04__R

170402_Soori_Bali_05__R

170402_Soori_Bali_06__R

170402_Soori_Bali_07__R

170402_Soori_Bali_08__R

170402_Soori_Bali_09__R

170402_Soori_Bali_10__R

170402_Soori_Bali_11__R

170402_Soori_Bali_12__R

170402_Soori_Bali_13__R

170402_Soori_Bali_14__R

170402_Soori_Bali_15__R

170402_Soori_Bali_16__R

170402_Soori_Bali_17__R

170402_Soori_Bali_18__R

170402_Soori_Bali_19__R

170402_Soori_Bali_20__R

170402_Soori_Bali_21__R

170402_Soori_Bali_22__R

170402_Soori_Bali_23__R

 

via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: