Trevose House by A D LAB


160901_Trevose_House_01__r

From the architect. Situated at a corner junction in a lushly planted residential neighbourhood in Singapore, the Trevose semi detached house, although featuring prominently on the street due to its location, is surrounded by mature rain trees and encircled by quiet sidewalks. The architects at AD Lab Pte Ltd were driven by the idea that the building should be a gentle continuation of its surroundings.

They aspired to echo and even amplify the beauty and tranquillity of the site with the new building, despite having to displace much of the existing ground level garden in the process. This ambition to extend the spirit of the site, its sense of garden, gentle movement and tranquillity, posed a challenge to the designers given the extensive programmatic requirement of the owners, who live as a large multi-generational family on the site.

The architects were able to fulfil the ambitious accommodation needs of the owners by creating a highly compact building form with a small courtyard to bring light and air into its centre. In order to replace the displaced garden, they designed a large garden veranda that wraps in a spiralling motion around and up the external facade of the house.

This veranda is planted with greenery and visually continues onto the main roof with a green lawn that wraps over the roof forms. This architectural language of encircling green landscape around the building resonates with the quiet planted road verge and sidewalks that wrap around the site.

Aside from gently merging the building into the site, these long winding verandas also serve as extensions of the individual rooms and link the various spaces of the house, creating a sense of connectivity where the owners are have a comfortable garden space where they can all meet and come together as a family.

Architects: A D LAB
Location: Singapore
Area: 484.0 sqm
Project Team: Liu Yaw Lin, Warren
Builder/ Construction Company: Yenny Kusuma, Builders 265 Pte Ltd
Civil and Structural Engineering: CE Consulting Engineers
Photographs: Masano Kawana

160901_Trevose_House_01__r

160901_Trevose_House_02__r

160901_Trevose_House_03__r

160901_Trevose_House_04__r

160901_Trevose_House_05__r

160901_Trevose_House_06__r

160901_Trevose_House_07__r

160901_Trevose_House_08__r

160901_Trevose_House_09__r

160901_Trevose_House_10__r

160901_Trevose_House_11__r

160901_Trevose_House_12__r

160901_Trevose_House_13__r

160901_Trevose_House_14__r

160901_Trevose_House_15__r

160901_Trevose_House_16__r

160901_Trevose_House_17__r

160901_Trevose_House_18__r

160901_Trevose_House_19__r

160901_Trevose_House_20__r

160901_Trevose_House_21__r

160901_Trevose_House_22__r

160901_Trevose_House_23__r

160901_Trevose_House_24__r

160901_Trevose_House_25__r

160901_Trevose_House_26__r

 

via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: