The PortHole by TOMA!


160516_The_PortHole_01__r

From the architect. The PortHole pavilion is an experimental architecture, designed by Antonio Nardozzi & María Dolores del Sol Ontalba [TOMA!] for the tenth edition of the FAV at La Grande-Motte, decerned with the Jury and the Public awards.

The experimental factor of this pavilion is the way the perspective localized technique is performed: the whole habitable sculpture becomes a flat sign, a virtual porthole on the seafront of La Grande-Motte. Continually evolving, the installation changes its own features with respect to the points of view up to flatten, creating, thanks to its anamorphic nature, a perfect circle.

The anamorphic pattern has been designed by creating ad hoc optical and mathematical processes which, starting from a cube, enable to recreate the pure geometry of the circle – A circling the square exercise!

The contours of the panels composing the installation reinterpret the city panorama by recycling the organic shapes of the buildings of the architect Jean Balladur and the boats surrounding the quay. Its fluctuant shapes, modeled and sculpted as if carved by wind erosion, allow to stroll through, shelter under or sit on. A confortable urban element that invites to discover unexpected optical illusions at the rhythm the spectator tread around.

The volume of the pavilion, inscribed in a cube whose side is 3 meters occupying a footprint of 9 m2, is made of 120 MDF boards. Since cutting boards the edges loose the protective film, paint is applied to protect the weakened surface. The pink colour is homage to the FAV.

Ethereal appearance is accomplished by creating gaps between the boards and disposing the vertical structure in an angular grid that allows to see the minimal number of metallic pieces from the specific vantage point of view. Layers are then mounted one on another using 1500 metallic screws between them.

Metallic structure support, join and separate the wood panels. The MDF boards have holes that let insert the vertical structure and screws are screwed into each other to create a single structure: stable and supportive. The screws and the boards work together transmitting loads from one to another so the pavilion becomes a single object resting on the floor of the port.

Moreover, the particular conformation of the pavilion follows the passage of the wind and does not generate vertical surfaces of contrast.

The PortHole therefore provides an experience completely devoted to the pleasure given by contemplating the landscape while enjoying the coastal breeze and lulled by the waves, the pavilion waves. A place that suggests to slow, interact and confer yourself a moment of reflection bound to last a long time, beyond the ephemeral.

Architects: TOMA!
Location: La Grande-Motte, France
Architects in Charge: Antonio Nardozzi, María Dolores Del Sol Ontalba [TOMA! – team of manufacturers architects]
Area: 9.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Tiziano Zannordo, Photoarchitecture, Courtesy of TOMA!

160516_The_PortHole_01__r

160516_The_PortHole_02__r

160516_The_PortHole_03__r

160516_The_PortHole_04__r

160516_The_PortHole_05__r

160516_The_PortHole_06__r

160516_The_PortHole_07__r

160516_The_PortHole_08__r

160516_The_PortHole_09__r

160516_The_PortHole_10__r

160516_The_PortHole_11__r

160516_The_PortHole_12__r

160516_The_PortHole_13__r

160516_The_PortHole_14__r

160516_The_PortHole_15__r

160516_The_PortHole_16__r

160516_The_PortHole_17__r

160516_The_PortHole_18__r

160516_The_PortHole_19__r

160516_The_PortHole_20__r

160516_The_PortHole_21__r

160516_The_PortHole_22__r

160516_The_PortHole_23__r

160516_The_PortHole_24__r

160516_The_PortHole_25__r

160516_The_PortHole_26__r

160516_The_PortHole_27__r

160516_The_PortHole_28__r

160516_The_PortHole_29__r

160516_The_PortHole_30__r

160516_The_PortHole_31__r

160516_The_PortHole_32__r

160516_The_PortHole_33__r

160516_The_PortHole_34__r

 

via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: