Toh Crescent by Hyla Architects


160304_Toh_Crescent_01

From the architect. In most typical residential developments the living spaces face central communal areas. This blurs the distinction between private and public spaces and results in a loss of privacy for the residents. In this design, we have sought to properly define the public and private spaces and make a clear separation between them.

This cluster housing residential development consists of 10 units of semi-detached houses arranged around an entrance court forming the main public communal space. The court is dominated by 3 cascading swimming pools (adult, child and toddler) with 3 frangipani trees growing out of the water. Around this water feature are the entrances to the units, each with their own private courtyard with a perforated granite wall. The private enclosed courtyard and the entrance foyer act as a transition zone between the public space and the private space.

The living areas face the external perimeter where they have their own private garden. On the second level, the junior master faces the central space but is kept private with a timber screen. Adjoining it is a balcony which then becomes the public platform by which the resident can relate to the pool area and the other units.

The staircase and lift core are stepped back from the front thus giving the front elevation a lower scale to make the houses have a better scale that relates to the entrance court. Furthermore half the attic is left as an open roof terrace so as to reduce the scale of the development even more. Nevertheless, each unit still has 5 bedrooms, 1 study and 1 utility room as well as two private car park lots.

Internally, the living and dining area forms one main space with the open concept kitchen adjoining it. The staircase with its geometric aluminum screen brings in lots of light to all parts of the house. The master bedroom and bathroom faces the rear garden as well so as to maintain privacy.

Architects: Hyla Architects
Location: Toh Crescent, Singapore
Main Contractor: V-Tech Construction Pte Ltd
Structural Engineer: SB Ng & Associates C E
Mechanical & Electrical Engineer: Richard Lok M&E Consultants
Quantity Surveyor: 1mh and Associates
Associates Landscape: Nyee Phoe Landscape
Furniture: Xtra Designs Pte Ltd
Photographs: Derek Swalwell

160304_Toh_Crescent_01

160304_Toh_Crescent_02

160304_Toh_Crescent_03

160304_Toh_Crescent_04

160304_Toh_Crescent_05

160304_Toh_Crescent_06

160304_Toh_Crescent_07

160304_Toh_Crescent_08

160304_Toh_Crescent_09

160304_Toh_Crescent_10

160304_Toh_Crescent_11

160304_Toh_Crescent_12

160304_Toh_Crescent_13

160304_Toh_Crescent_14

160304_Toh_Crescent_15

160304_Toh_Crescent_16

160304_Toh_Crescent_17

160304_Toh_Crescent_18

160304_Toh_Crescent_19

160304_Toh_Crescent_20

160304_Toh_Crescent_21

160304_Toh_Crescent_22

160304_Toh_Crescent_23

160304_Toh_Crescent_24

160304_Toh_Crescent_25

160304_Toh_Crescent_26__

160304_Toh_Crescent_27__

160304_Toh_Crescent_28__

160304_Toh_Crescent_29__

160304_Toh_Crescent_30__

160304_Toh_Crescent_31__

160304_Toh_Crescent_32__

 

via

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: