El Maqui House by GITC arquitectura


160227_El_Maqui_House_01__r

From the architect. The building is located in the eastern hillside of El Maqui Brook, a rural place of The Coastal Mountain Range of Chile. This geographical zone is part of a protected natural reserve with high and important ecological value because its singular and diverse coexisting ecosystems. The client ask for a seasonal house for a family of six and a near garden around the house whose principal element was water. In order not to alter the rich forests and ecosystems we sought an already damaged hillside without vegetation to found the building. The new landscaping project should recover the area. The eastern hillside position assure us prolonged sunlight and optimal exposure to the prevailing ascendant air current.

The program distribution, the volume and the way it stands over the ground will response to two opposite situations: A preexisting one (the geography and weather) and a propose one (the near garden and the water). A dormitory pavilion rises with presence and exposure, oriented to the views, the weather virtues. The common areas volume adopts an intimate and hermetic position focused on the family activities and on its direct relationship with the garden and water.

The Water surfaces that round the house were dimensioned by a swimming pool request and by a proposed bio filter pond with studied levels and extensions. This water surfaces and its specific aquatic plants made possible a flooded garden, excavated on the hillside, directly in contact with the internal common area  activities. This flooded garden also provides an important fresh air supply necessary to control and manage the summer high temperatures.

The material expression will response also to the two opposite situations. The reinforced concrete of the retaining and bearings walls were built by a overlap table formwork system, made on site. It gets a tectonic and solid expression which, at the same time relates friendly with the habitant through its textures, imperfections and shadows lines. The second level will response to an efficient construction system. The steel frame structure allowed to satisfy formals requirements and get light and simples ventilated wooden solutions for the building enclosures to control de heat.

Architects: GITC arquitectura
Location: Quebrada el Maqui, Olmué, Valparaíso, Chile
Project Team: Rodrigo Belmar Expósito, Felipe Vera Buschmann, Carlos Estay Olguín, Rodrigo Del Castillo Celis, Felipe Muñoz Sepúlveda, Logna Barrientos S
Structural Calculation: Roberto Soto V
Area: 253.0 sqm
Project Year: 2014
Photographs: Felipe Díaz Contardo

160227_El_Maqui_House_01__r

160227_El_Maqui_House_02__r

160227_El_Maqui_House_03__r

160227_El_Maqui_House_04__r

160227_El_Maqui_House_05__r

160227_El_Maqui_House_06__r

160227_El_Maqui_House_07__r

160227_El_Maqui_House_08__r

160227_El_Maqui_House_09__r

160227_El_Maqui_House_10__r

160227_El_Maqui_House_11__r

160227_El_Maqui_House_12__r

160227_El_Maqui_House_13__r

160227_El_Maqui_House_14__r

160227_El_Maqui_House_15__r

160227_El_Maqui_House_16__r

160227_El_Maqui_House_17__r

160227_El_Maqui_House_18__r

160227_El_Maqui_House_19

160227_El_Maqui_House_20

160227_El_Maqui_House_21

160227_El_Maqui_House_22

160227_El_Maqui_House_23

 

via

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: