Planchonella House by Jesse Bennett


150907_Planchonella_House_01__r

From the architect. Planchonella House was designed with a simple idea in mind- to create a series of joyful spaces to inspire and enrich daily life. Set in tropical north Queensland, the house embraces the heritage rainforest surrounds and utilises experimental passive design methods. The simplistic approach and use of Lo-Fi technologies results in a raw and honest dwelling.

Contours of the site ridgeline have formed basis for the playful lines utilised in concrete profiles. As not to protrude out with the ridge, the profile is mirrored and cuts back in to the ridge. Visual amenity from surrounding lower areas has been maintained with this design in that rather than creating a dominant form on the landscape, it tucks back in at the critical highest most revealing point. The wings created each side of the ridge float into the surrounding rainforest and become part of the tree canopy.

The large flat roof with generous overhang acts as a rainforest canopy above, minimal walls and columns in between allow for un-obstructed views and moments to be shared with the landscape. This omission of boundaries between inside and outside gives an openness and quality of space that is surreal, living completely within and engulfed by a beautiful landscape. The resolution of plan follows a purely functional approach to use of space, privacy, visual connection and passive design principles.

The plan wraps around the courtyard space, which is considered the second hearth (after the kitchen) or perhaps lungs to the entire dwelling. The courtyard contributes much to the house and its occupants, it is an oasis that provides sun, light, ventilation, happiness, activity, visual stimulation, and entertainment. It also provides connection to the surrounding rainforest, connection from one part of the house to another, and acts as the focal node to the promenade experience of moving through the house.

Architects: Jesse Bennett
Location: Queensland, Australia
Interior Designer: Anne-Marie Campagnolo
Area: 280.0 sqm
Project Year: 2014
Photographs: Sean Fennessy

150907_Planchonella_House_01__r

150907_Planchonella_House_02__r

150907_Planchonella_House_03__r

150907_Planchonella_House_04__r

150907_Planchonella_House_05__r

150907_Planchonella_House_06__r

150907_Planchonella_House_07__r

150907_Planchonella_House_08__r

150907_Planchonella_House_09__r

150907_Planchonella_House_10__r

150907_Planchonella_House_11__r

150907_Planchonella_House_12__r

150907_Planchonella_House_13__r

150907_Planchonella_House_14__r

150907_Planchonella_House_15__r

150907_Planchonella_House_16__r

150907_Planchonella_House_17__r

150907_Planchonella_House_18__r

150907_Planchonella_House_19__r

150907_Planchonella_House_20__r

150907_Planchonella_House_21__r

150907_Planchonella_House_22__r

150907_Planchonella_House_23__r

150907_Planchonella_House_24__r

150907_Planchonella_House_25__r

150907_Planchonella_House_26__r

150907_Planchonella_House_27__r

150907_Planchonella_House_28__r

150907_Planchonella_House_29__r

150907_Planchonella_House_30__r

 

via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: