Jabuticaba House by Raffo Arquitetura


150424_Jabuticaba_House_02                 150424_Jabuticaba_House_12                  150424_Jabuticaba_House_07

From the architect. The main concept of the architectural project was to house a tree in a building that integrates environmental energies and creates a clear dialog between the natural elements and the building.

The building develops in the surrounds of a jabuticaba tree that has an emotional value to the owners. The three belonged to the house where the owner lived her childhood, and the architectural project became a childhood dream realization; to create a conceptual house in the surroundings of that beloved tree.

The primary conceptual goal of the project was to house the natural illumination and ventilation throughout the building, minimizing the environmental impact of the construction and maximizing its interaction with the surroundings energies. A water drain system was projected to use the height of the house to harvest rainwater on the roof and distribute it throughout the house by gravity.

The spaces composition surrounding the Jabuticabeira allows for morning sunlight to reach the social area and part of the intimate area of the house. Large openings to the east permit mild sunlight throughout the day, while allowing ample access of the dominant breeze that comes from the east in this geographic location. On the northern façade, a linear garden was created to follow in lines with the superior floor rooms. During the day, this garden works as a reflector of diffuse light into these rooms, while, at night, its internal illumination is projected to the outside of the house, acquiring the irregular shapes of the large wall openings.

On the dormitories facing north, a horizontal brise controls the sunlight access into the rooms, providing them with a more private environment.

The internal flow is well defined and separates the intimate area from the social and service areas. The superposed volumes also emphasize these marked differences in forms in the facade.

Architects: Raffo Arquitetura
Location: Alphaville, Londrina – PR, Brazil
Architectural Design: Lucas Raffo
Area: 540.0 sqm
Year: 2012
Interior Design: Lucas Raffo
Landscape Design : Ricardo Armando, Flora Decari
Photographs: R.R.Rufino, Fabio Pitrez


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: