Prodromos and Desi Residence by Vardastudio Architects & Designers


150308_Prodromos_and_Desi_Residence_03__r               150308_Prodromos_and_Desi_Residence_09__r               150308_Prodromos_and_Desi_Residence_08__r

From the architect. A four-bedroom three-storey house with entry at the top level. The car entrance is from the road level, and a parking area is at the top enclosed with vertical louvers. Cantilevered verandas and a swimming pool extend towards the view to the south.

The project site is located on a hillside with a steep drop down from road level. Aside from the challenge, the topography affords panoramic views to the sea.

The central concept is the configuration of spaces vertically, taking advantage of the morphology of the site for access, privacy and views. Car access and parking is from street level, with the house unraveling in three levels below, with privacy increasing towards the bottom.

The kitchen, living and dining spaces have access to a swimming pool and terrace, both of which cantilever out of the cliff to the horizon. Secondary functions like storage and bathrooms are located at the deepest part of the plan at each level.

The individual volumes of each storey, the parking, the verandas and the swimming pool are outlined clearly from below, whilst from the street the residence has a discreet presence of a single storey. The parking is covered but open, with vertical timber louvers for shading and security.

Looking at the residence from below, the form seems even more dramatic thanks to the extensive use of fair-face concrete. Large concrete building volumes appear to float from the hill side, creating an unexpected composition that appears to defy gravity.

The building is half-submerged in the earth, using the soil to further insulate the interior. The thermal mass from the cliff means the house stays cool during the summer and warm in the winter. Large south facing windows were mandatory to make the most of the views, and the use of louvers and overhangs controls passive solar gains depending on the season.

The building envelope is constructed and insulated to a high standard, to enhance the building’s environmental performance, and all active systems as well as lighting and appliances used were selected for their efficiency.

Architects: Vardastudio Architects & Designers
Location: Paphos, Cyprus
Area: 384.0 sqm
Year: 2014
Structural Engineering: Michalis Stavrou
Construction: Alexis Panagides
Photographs: Creative Photo Room


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: