Givenchy Flagship Store in Seoul by Piuarch


150221_Givenchy_Flagship_Store_Seoul_03               150221_Givenchy_Flagship_Store_Seoul_05               150221_Givenchy_Flagship_Store_Seoul_08

From the architect. The Milanese studio Piuarch realizes the new Givenchy flagship store in Seoul (South Korea), in close collaboration with the art director of the Maison, Riccardo Tisci.

The store is housed in a building located in the thriving shopping district of Gangnam-Gu. The boutique has an area of about 400 square meters on three levels and offers an exhibition of women’s fashion, accessories, and men’s fashion: a unique vision of luxury ready-to-wear, both urban and couture.

The building features a peculiar graphic facade, with a hyper-minimalist interior that reflects the themes and the allure of the brand.


Designed as a sort of enclosure – a second embossed skin as an expression of a urban identity – the façade is meant to evoke the distinctive tailoring “T cut” that characterizes the style of the French brand. The ashlar surface made of electropolished steel plates creates reflection effects that change depending on the light and interact with the surrounding landscape.

This peculiar skin is inspired by the Optical Art and by the characteristic use of fabrics that Givenchy made in the latest collections.

Inside the cut, at the upper corner of the building, it appears a surface of satin brass which becomes an urban element for those who follow the great way of Cheongdam. At the same time it evokes the brand since it is a direct reference to the famous T cut style of Givenchy. The corrugated iron has irregular holes that in the evening light interact to continuously modify the image of the building, generating kinetic effects that makes the whole building a dynamic structure and street landmark.

Piuarch searched for reference on the Italian art movements of the 60s: Lucio Fontana and Enrico Castellani above the others.

The point of contact between Italian optical art and the Givenchy is in the work of Riccardo Tisci, whose work is pervaded by continual reference to the artistic movements.


Piuarch wanted to match an urban approach to what is a tailoring use of materials. The result is a glossy black cube resting on a ground floor fully glazed.

The general concept of the interior design is expressed through a unique research materials: marble calacatta, salanoir, stone Basalt, which are side by side in the different elements to create a spirit elegant, yet contemporary. Particular importance is given to the internal staircase lined with marble Sahara noir, off the wall with ramps that go in different directions.

The façade: technical information

The cover panels of the façade were made be spoke in South Korea developing a specific technology for this purpose. The pressed iron has been deformed from one side only using a modern fluid pressing technology. The covering is made with square modules size 110×110 cm thickness of 1.5 cm.

Each module has five holes, diameter 5 cm, and four protrusions, diameter 14 cm, each one move 8 cm forward/backwards from the plan of the front panel. The embossed surface of steel plates has an electrocoloured finishing.

The modules are secured by a stainless steel frame attached to a rear tubular structure. The lighting is made with optical fibres for point light sources and positioned in places of easy maintenance.

The general concept of the facade, with its kinetic/optical nature, as well as the specific building technique, make it a unicum in its genre.

Architects: Piuarch
Location: Seoul, South Korea
Client: Givenchy Group
Area: 404.0 sqm
Photographs: Shin Kyungsub


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: