Kotobuki Restaurant by Ivan Rezende Arquitetura


150118_Kotobuki_Restaurant_06__r                150118_Kotobuki_Restaurant_05__r                150118_Kotobuki_Restaurant_09__r                150118_Kotobuki_Restaurant_08__r

From the architect. Refurbishing project of Kotobuki Restaurant, a traditional Japanese Restaurant in Rio de Janeiro (one of the first Japanese restaurants), which had an outdated architectural line, very much below the quality of the products offered. The tables and the linings were obsolete and they didn’t create the cozy atmosphere that it would like.

The need to make a lateral expansion in the restaurant was an excellent reason to make a complete restructuring of the restaurant.

The restaurant now has several different areas each with its own characteristics, such as the sushi bar and the reserved area for couples or groups.

The interest was the refurbishing of the finishing items and the front of the restaurant, the expansion of the side area and a new facade on the side, restructuring of the main room of the restaurant, creating cozier spaces, with the intention of making the spaces more attractive and more modern.

The set off point for the beginning of the project was the use of natural element materials, related to the Japanese culture – wood and stone. Natural elements such as wood, stone, ceramic, a water fountain and the color red in some areas, which is the Kotobuki trademark, were used. Graphic elements were used in the architecture in agreement with the visual program of the menu and other related things.

There was the need to make the spaces cozier as a scenario for pleasant moments. As well as a special redefinition with an improvement of the fluxes and a special configuration of the layout to allow different uses between lunch and dinner times.

The layout was reviewed in such a way to remove the aspect of canteen from the restaurant. The main room received a sofa along the walls, making the restaurant cozier. New intimate areas with separation were created between the main room and the reserved areas. The low tables, the reserved areas, and the balcony places give the clients a variety of space options. The reserved areas make a cozier environment to enjoy the sushi / sashimis.

The client allowed the Architecture office to choose the materials and the suggestions were instantly approved.

The natural elements used refer to the elements of nature: water, earth, fire and air. A water fountain, which symbolizes harmony and prosperity, with the whole wall covered in natural stone, was used at the entrance of the restaurant, greeting the people. Wooden pieces line the walls, with inbuilt lightening, which remind us of the color of fire. The rhythm of the wooden pieces placed on the ceiling, descending from the walls creates an interesting texture making the sushi bar into a pleasant and cozy environment.

Architects: Ivan Rezende Arquitetura
Location: Barra da Tijuca, Rio de Janeiro – State of Rio de Janeiro, Brazil
Design Team: Anna Valente, Andrea Lima, Patricia Gouvea, Ana Cecilia Santana, Domenica Falacio
Area: 265.0 sqm
Year: 2012
Wall Covering: Wall Covering
Terracor Texture: Revestimentos Rj
Corten Steel: Ribello Serralheria
Furniture: Novo Ambiente
Glass And Mirrors: Vidroforte S. Martins Vidracaria
Ceramic Tiles: Dora Wainer
Marble Factory: Brasil Stone
Water Fountain And Pond System: Fashion Fish
Air Conditioning: Rio Flash Ar Condicionado
Metalic Curtains: Oficina 2
Visual Program: Silvia Girao Acti Design
Lightening: La Lampe
Carpentry: Luis Takeshi
Photographs: MCA Studio


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: