Office Around a Tree by Lukstudio


150110_Office_Around_a_Tree_03__r                  150110_Office_Around_a_Tree_05__r                 150110_Office_Around_a_Tree_10__r

From the architect. Valued moments in architecture are manifested through the synthesis of the exterior with the interior. In an urban context,these momentsare oftenpublic and ephemeral, noticed only through the interplay of dappling sunrays, shifting shadows and passing breeze as one strolls down the street. However, sometimes, our encounter of nature can be more intimate and permanent.

In thisproject of our design studio, that moment of permanence came rooted in a forgotten courtyard. It is an old tree, the chimonanthustree, known also as ‘wintersweet’. We were immediately charmed and so naturally, our design efforts became focused on restoring the dignity of this abandoned tree.

The site is located in a li-long – a typical late 19th century Shanghai neighborhood characterized by the laneways that connect thehistory, buildings, inhabitants and gossips within.Over the years, this Wintersweet witnessed the passage of time while surviving numerous abuses and a lack of maintenance. We want it to be our secret, but more importantly, we want to protect it. Thus, we create a buffer to the laneways, starting with a large glazed door framed in a stainless steel lined porch, followed by a series of spaces that includes a foyer gallery, utility rooms and pantry.

We then surround our tree with the spaces we would spend most of our time in, namely the conference room and our working area. A floor-to-ceiling double-glazing enclosureallows our tree to be omnipresent. Additionally, we devised a way to physically ‘bring’ the tree inside by capturing its shadows. A light color palette was decided for all interior surfaces, including fixtures and furniture, transforming the interiors into a projection screen and presenting a shadow show composed by the tree, its foliage and sunlight. Thus this tree is always in sight, always a part of the interiors.

Contrasting with the rooted nature of our Wintersweet, desks in the main working area cantilever off the wall. The unobstructed legroom, most appreciated by our playful dogs, is ensured by a wall storage unit for all computer stations and a multi-functional cable tray system composed of stackable stationery holders. In line with the airy approach, walls are clad with white pegboard where different items can be hung: a flexible system providing more functional surface area for creative use.

To witness how this abandoned lane house transformed into our studio space has been a fruitful learning experience.The Wintersweet now regains its purpose to integrate nature with man-made interiors and we enjoy itas a moment of architecture in our everyday.

Architects: Lukstudio
Location: Shanghai, Shanghai, China
Design Team: Christina Luk, Wesley Shu, Scott Baker, Mavis Li
Area: 133.0 sqm
Year: 2014
General Contractor: Shanghai Dong Yuan
Furniture Supplier: Hay, Paustian, Fermob
Lighting Supplier: Tons
Photographs: Peter Dixie


One thought on “Office Around a Tree by Lukstudio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: