Tetris House by Studiomk27


From the architect. A wooden volume in line with the eastern façade – with a little more 2.85m high and 19m long – rests within a ceiling height of 5.15m and 11.75 in the front. Configuring a permeable space between the entrance and the back of the lot, the living room is the emptiness that results from this organization of the plan on this lot. The space is delimited – together with the eastern façade – by a wooden shelf that contains the library and a fireplace. This is the architectural design of Tetris House, located in São Paulo.

The wooden Box on the lot shelters on the inside, the washroom, the stairs and the dining room, which opens entirely to the ample garden in the back, like an esplanade (terrace), looking from the inside in. (de dentro para dentro) The ceiling of this living room, a slatted wooden lining – creates a cozy, intimate sensation, contrasting with the spatial sensation of larger monumentality of the lot. The four bedrooms, including a master suite looking out to the garden in the back, are on the floor upstairs.

The seals – such as the wooden slats that function as a filter applied to movable panels– were designed to create greater comfort for the inner spaces. The sun’s heat, when the panels are closed, is retained by this type of brise soleil, while the wind continues to chill the inside. The shape of the lot, long and straight, has traced a longitudinal implantation of the house and the living room can have a cross-ventilation to the gardens.

The wooden lining of the ground floor is prolonged to the outside and becomes the very façade. The stone on the floor of the living room goes out to the terrace and the same material on the inner walls continues out to the façade. In this way, there is continuity not only of the circulation between the inside and out, but also of the materials, dissolving spatial limits.

Architects: Studio mk27
Location: São Paulo – State of São Paulo, Brazil
Architect In Charge: Marcio Kogan
Co Architect : Carolina Castroviejo
Project Team : Fernando Falcon, Maria Cristina Motta, Mariana Ruzante
Area: 620.0 sqm
Year: 2012
Interiors: Diana Radomysler
Studio Team : Eduardo Glycerio, Gabriel Kogan, Lair Reis, Mariana Simas, Oswaldo Pessano, Renata Furlanetto, Samanta Cafardo, Suzana Glogowski
Landscape Designer : Renata Tilli
Contractor : All’e Engenharia, Eng. Luis Esteves Caldas Neto
Structure Engineer : Pinto Rodrigues Engenharia Estrutural
Site Area: 817 sqm
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: