NQ House by Nha Dan Architect


From the architect. We proposed to balance the entire volume consisting of the bedrooms on one side with the swimming pool on the other. In the middle, a structural wall and elevator core support the weight of both the bedrooms and the swimming pool. Next, we suspend the floors from the swimming pool using 100 mm diameter steel rods to avoid the traditional column-and-beam structure, thereby gaining more ceiling space. Due to the suspension, the slab of first floor is elevated from the ground, leaving an opening for natural ventilation at the basement and the entire house. For additional structural safety, we put supplementary columns for the swimming pool and the living spaces.

We also elevated the swimming pool for two reasons. Firstly, the small area of the lot does not allow room for a swimming pool. Secondly, even if there were room, sunlight would not have been able to reach the pool area.

The proposed solution simultaneously satisfies the client’s needs and complies to the strict local building codes.

Architects: Nha Dan Architect
Location: Ho Chi Minh City, Ho Chi Minh, Vietnam
Architect In Charge: Nguyen Dinh Gioi , Nguyen Van Anh
Design Team: Nguyen Phan Anh Tuan , Tran Minh Phuoc , Pham Thi Cam Van
Area: 141.0 sqm
Structural Engineer: Do Thanh Tuan
Contractor: Nha Dan Construction
Lighting: Cara Vietnam
Photographs: Hiroyuki Oki


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: