Primary School Tanouan Ibi by LEVS architecten


From the architect. Primary School Tanouan Ibi is a sustainable building which stands at the edge of a village in the vast plain of the Dogon country in Mali. The school consists of three 7 x 9 meters classrooms for in total 180 pupils, a principal’s office, a depot and a sanitary building. In the evening the school is used for teaching women.

In the tradition of the Dogon there is a doubtless spiritual connection between men, culture and nature. Their minimalism in building with clay, the plasticity and immediacy of the detail are remarkable. It is “wealth in restrictions”. Nuances, personality and soul define the building; a majestic gesture is not necessary.

The Dutch design is inspired by this architec direct sunlight for the public. The roof has been covered by a thin layer of red earth, mixed with 6 % cement in order to achieve a water proof and water resistant layer. The gargoyles on the roof, locally manufactured ceramic tubes, provide ventilation for a pleasant inside climate and let daylight come through, like a starry sky. During the rain season they can be closed and the long ceramic tubes in the roof-gutter guarantee the swift drainage of rainwater.

The architectural language is furthermore determined by details such as the ‘mouse staircase’ spans and reinforced piers. The intricate floor pattern of the porches with their benches establishes a meaningful place for the elders of the village community. The language of all forms is a clear consequence of functional requirements.

The school is made out of Hydraulic Compressed Earth Blocks (HCEB). These “bricks” are non-fired. They are produced using the soil on site which reduces production costs and the environmental degradation immensely. They are not only sustainable but can also withstand the climate of both hot sunlight and heavy rainfall much better than the traditional clay buildings. The interior climate created is significantly cooler, too. The continuity of using the HCEB-bricks for floor, walls and roof and the color of these bricks leads to a supple integration of the building into the environment. This corresponds to the way how the Dogon villages fit into the landscape.

Architects: LEVS architecten
Location: Dogon Plateau, Mali
Area: 360.0 sqm
Year: 2013
Contractor: Enterprise Dara (Sevaré, Mopti) in collaboration with students of the Lycée Technique in Sevaré and with the local population of Tanouan Ibi
Photographs: Courtesy of LEVS architecten


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: