Guaiume House by 24.7 Arquitetura Design


From the architect. The site is located in Sousas, one of four districts from the city of Campinas-Sao Paulo, a place that keeps very peculiar characteristics, with provincial air, protected from Campinas high degree of industrialization even though being situated only 10 km from the busy downtown.

The building sits over the highest part of condo and overlooks Serra das Cabras southwest portion, the highest point of Campinas.

In order to integrate the nature of the terrain, the project explores the upper part and proposes the distribution of different levels. The result ensured the creation of 4 levels with internal distinct uses: garage, services, living and private area for the dorms. The optimization of natural resources, such as sun lighting and ventilation guided the design.

The house plan tends to an L shape, enabling greater integration between the ground floor and the courtyard, acting as an outdoor extension of the kitchen and dining room.

On the facade, a cube form with 5.5m overhangs towards the front of the terrain, giving this large volume an interesting sense of lightness. The south facade justifies the double height grand opening, since that optimizes daylight in a large part of the house.

Bioclimatic Features

Heat generating systems

The house is heated naturally in two ways to prevent cooling in winter:

1. Due to its thermal insulation and featuring most of its glazed area to the east.

2. Due to its shape and orientation, the house heats up by “greenhouse effect” and direct solar radiation.

Cooling generation systems

The design allows refreshing itself naturally in three ways to avoid high temperatures in the summer:

1. Glazed south surfaces and solar protections, such as brise-soleil protecting direct solar radiation on the east facade. Also blinds protect up to 90% of solar UV radiation.

2. Chilled winds that pass trough shaded areas, lowering its temperatures.

3. Allowing hot air flow off the house by natural convection. Automated upper windows extract the hot air.

Accumulation systems (heating and cooling)

The heat generated during the day in winter (from “greenhouse effect ” and direct solar radiation) accumulates on the inner walls and slabs. Thus the home stays warm all night without energy consumption. The cooling generated during the night in summer (from ventilation and natural temperature drop) renews with fresh air. Thus the house remains cool during the day without any energy consumption.

Natural ventilation

The ventilation of the residence is made continuously and naturally. The orientation and deployment of the house allows the prevailing winds to enter, allowing adequate ventilation in most environments of the house. Well-placed windows allow a continuous flow to cool off on hot days and on days of high relative humidity.


Resources Optimization

The search for a more sustainable design leverages natural resources such as the sun (to heat the house), wind (to cool and stabilize the humidity) and rainwater (for garden watering, toilet flushing and external areas cleaning).

Low energy consumption

In this project, the hot water is generated by solar energy collectors, the natural lighting is prevalent in all rooms of the house, required only when there isn’t enough natural light and ventilation for cooling off on hot summer months. The main objective of a bioclimatic design is to eliminate the technological devices that provide heat and cooling in a building.

Improving users health and wellbeing

The home ventilates naturally and most of the lighting is natural sun light, furthermore has good shaded areas generated by trees, this creates possibilities for leisure, providing a healthy environment and improved quality of life for its occupants.

Architects: 24.7 Arquitetura Design
Location: Campinas – São Paulo, Brazil
Architects In Charge: Giuliano Pelaio, Gustavo Tenca, Inacio Cardona
Area: 305 sqm
Year: 2013
Interiors: Arquitetura Design, Claudia Strutz
Design Team: Hernando Castaño, Raphael Florezi
Structural Electrical E Hydraulic Installations: WGA Engenharia
Construction Manager: 24.7 Arquitetura Design
Ilumination: Vertz
Stairs And Metal Roof: Tristãi Seralheria
Guard Rails: Adinox
Aluminium Window Frames: Gold Aluminio
Photographs: Pedro Kok


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: