Spiegel by Ippolito Fleitz Group


From the architect. The SPIEGEL Group, whose stable includes Germany’s most important news magazine Der SPIEGEL, moved into its new publishing house in Hamburg’s HafenCity development. We were commissioned to create a new, 520 sqm large employees’ canteen for the building. The legacy building’s famous canteen was designed in 1969 by Verner Panton. This inheritance represented a particular challenge.

The employees’ canteen was and is a calling card of the SPIEGEL Group, reflecting its journalistic philosophy as much as its culture of dialogue. It is a space that meets all functional demands while creating a strong visual impact to form a truly distinguishing space. In so doing it supports the mature culture of communication within the company and in a grand gesture transmits these values to the outside world.

The ceiling design is the distinguishing moment of the space. It is formed of 4,230 circles made of micro-perforated aluminium. The tables are placed within the space in three large groups in loose arrangements and so provide an organic counterpoint to the polygonal floor plan. Through a zigzagging glass façade a separate area can be formed at one end for discrete events.

Architects: Ippolito Fleitz Group
Location: Ericusspitze 1, 20457 Hamburg, Germany
Architect In Charge: Ippolito Fleitz Group
Design Team: Peter Ippolito, Gunter Fleitz, Tilla Goldberg, Christian Kirschenmann, Tim Lessmann, Alexander Fehre, Christine Ackermann, Roger Gasperlin, Katja Heinemann
Area: 520.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Zooey Braun


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: