House IV by De Bever Architecten


From the architect. The house is situated on a corner lot in the typical 30’s district ‘de Elzent’ against the natural landscape of the river Dommel valley, in the center of Eindhoven, The Netherlands. The existing main house is relatively small in structure, however the lot size is sufficient enough to resist an carefully threaded extension. An extension where extra comfort is added to the existing house.

The transparent addition to the house is a continuation of an earlier exterior expansion with thin floating concrete eaves. These overhangs give a balanced picture, allowing the spaces seamlessly to blend, and gives the garden an intimate enclosed character. The sightlines are important, creating separate spaces as a study niche, a lowered seating area with wide windowsills and a hanging fireplace. The roof connects the spaces seamlessly into each other.

Much attention is paid to careful detailing. Positioning of roof lights, (curved) walls, steps, niches which store the curtains, floor heating and cooling ceiling, acoustic panels and lighting are concealed and determine the appearance and character of the area.

Architects: De Bever Architecten
Location: Eindhoven, The Netherlands
Architect In Charge: Stefan de Bever, Heleen van Heel, Wim Poell, Emilia Seroviec, Thomas van Weert
Construction Engineer: Archimedes Bouwadvies
Contractor: Burgtbouw, Deurne
Area: 77 sqm
Year: 2013
Photographs: Norbert van Onna



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: