G House by Axelrod Architects + Pitsou Kedem Architect


From the architect. Appearing to effortlessly float above the ground, the G House advances the firm’s residential design beyond a purely minimalist approach.

The G House is horizontally expressed but uses vertical space and light in surprising ways. The simply shaped residence on a small half of a dunam lot is organized along a horizontal framework which contains two living levels and a basement.  The main level features copious glazing which opens to a private yard and pool; it is the entire wall of glass that creates the illusion of a floating building.  The roof itself hovers above the house, separated by a slim glass window line.

The main living space is accentuated by a large two story vertical open space creating interior relief and spaciousness.  It is, however, the vertical “slice” along the street side façade that introduces an element of surprise.  The “slice”, containing stairs to all floors, is punctuated by a linear skylight and a ribbon window that dramatically illuminates the stairwell.  The result is a spectacularly unifying element in what would have simply been the backside of the building.

The overall feel of the house is open, delightful, and harmonious in its details.

Architects: Axelrod Architects + Pitsou Kedem Architects
Location: Tel Aviv, Israel
Design Team: Irit Axelrod, Pitsou Kedem, Orit tsabari-elmaliach, Raz melamed
Area: 500 sqm
Year: 2011
Photographs: Amit Geron


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: