Centennial Tree House by Wallflower Architecture + Design


From the architect. The owner wanted external blank walls. Then talk continued to fixed screens. Centre courtyard for light and air. These summed up for them, the tangible facets of an ideal home, a protective enclosure of solitude.

Introversion has a negative connotation in a culture where being social and outgoing are prized above all else. But what is withdrawal to some is energizing for those who thrive on self-reflection and contemplation; life is found within.

That fortitude and strength is visually given expression by a hundred year old frangipani tree literally found within, centred in a large grassed courtyard surrounded with water. The tree was given a new lease of life having been rescued from a Holland Road site slated for new development.

True to the owners’ requirements, the facade is entirely sealed off in most areas, and veiled by fixed timber screening in others. The purity of intention to internalise results in a purity of architectural elevation on three sides; there is no yard, opening, back of house, but a pebbled path between a rhythmic timber screen and a lush wall of polyalthias. Visually, the aesthetics exclude both physically and psychologically, but the timber screens along the periphery of the 1st storey allow breezes to comb through, refreshing the sheltered corridors and living spaces. The central court encourages this, acting as both a light and air well. Throughout the day as the environment changes, the breezes shift, the house breathes. The only area where the timber screens can be opened is between the second storey master bedroom and the court. Motors silently fold the screens away, linking the court to the bedroom.

The central air and light well is key to the experience and enjoyment of the house through the day as the light shifts, different walls, passages, are literally seen in a different light, or shade or shadow. The centennial tree awakes, basks, and rests; and the surrounding spaces share that experience. The aesthetic encounter is intensified perhaps because there are no distractions from the world outside; Even the world outside is acquired as the sky above is framed by the court and forms part of the spatial composition. The elemental reduction of sky above, water surrounding an island of grass below, all axially centred by the stolid tree distils for the owners what life can and should be; a re-focus on the basics being pure, simple, and celebrated.

Architects: Wallflower Architecture + Design
Location: East Coast Parkway, Singapore
Design Team: Robin Tan, Cecil Chee, Sean Zheng, Shirley Tan & Eileen Kok
Area: 781 sqm
Year: 2012
Photographs: Albert Lim


One thought on “Centennial Tree House by Wallflower Architecture + Design

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: