Acoustic Alchemy by hyla architects


From the architect. The living, dining and kitchen areas of this 2-storey semi-detached house have been designed as one large AV and entertainment space, efficiently soundproofed by double glazed sliding-folding doors. The two side walls that flank this space were intentionally built to taper towards the rear. This creates a slightly funnelled space that not only enhances the acoustic qualities of the room but also enables storage niches along the thicker ends of the walls to house hi-fi equipment.

The client’s massive sculptural horn speakers anchor the front end of the space and an outdoor terrace and lap pool anchor the rear. On the second storey, bedroom windows are recessed into curved walls which protrude subtly from the blank facade, recalling the form of the client’s horn speakers. A large skylight on the roof illuminates the second storey hallway glass floor and transmit light into the first storey living room as well. On the RC flat roof, a layer of turfing efficiently insulates the house against heat.

Architects: hyla architects
Location: 14 Crowhurst Drive, Singapore
Area: 390 sqm
Year: 2008
Photographs: Derek Swalwell


2 thoughts on “Acoustic Alchemy by hyla architects

  1. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one
    and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
    If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
    I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.


  2. Pingback: 19 Lorong 24A Geylang / Hyla Architects | DesignSity

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: