Lee House by Studio MK27 – Marcio Kogan + Eduardo Glycerio


From the architect. With the façade radically horizontal, the Lee House is organized in a single volume ground-floor site. All of the rooms therefore, establish a strong relationship with the external, opening out to the garden. The spatial continuity with the living room is larger: all of the windows are recessed creating an extension of the external space, with a large veranda. The living room then prolongs the pool deck and crosses to the other side of the lot.

These solutions are fit for the climate, the interior of the State of São Paulo, in the Brazilian southeast, which has elevated temperatures almost every day of the year. Strategies of traditional ambiental comfort of vernacular architecture and even Brazilian modern was used. The living room has cross-ventilation, which greatly lowers the internal temperature and the other rooms are protected by wooden muxarabis panels placed on sliding doors which filter the Sun without removing the ventilation.

The front veranda is delimited by a foyer in the façade revealing two wooden boxes divided by the social area. The kitchen opens to the living room, encrusted in one of the boxes that hold the utility areas. The bar opens out to the social area and is contained in the box that holds the bedroom as well. At the end of the corridor of the bedrooms, which can also be accessed from the outside of the house, there is a spa delimited by external walls and composed by a gym room, a sauna and a small outdoor pool encircled by the deck.

Besides the wood of the wooden boxes, the house is clad by White mortar and the internal patio of the spa is encircled by stones. The few materials used by the Lee house and the simple organization of the program create a minimalist atmosphere that extends from the outer to the inner areas of the house.

Architects: Studio MK27 – Marcio Kogan + Eduardo Glycerio
Location: Porto Feliz, São Paulo, Brazil
Collaborators: Carolina Castroviejo, Maria Cristina Motta, Mariana Simas, Oswaldo Pessano
Project Team: Gabriel Kogan, Lair Reis, Renata Furlanetto, Samanta Cafardo, Suzana Glogowski
Area: 900 sqm
Year: 2012
Interior Design: Diana Radomysler
Technical Drawings: Eduardo Chalabi, Ricardo Ariza
Landscape Architect: Gil Fialho
Structural Engineering: Benedicts Engenharia – Eng. Eduardo Duprat
Construction Manager: SC Consult – Eng. Sérgio Costa
Contractor: Gaia Construtora – Eng. Renato Luis Gonçalves, Eng. Eduardo Busin
Site Area: 9,000 sqm
Photographs: FG+SG – Fernando Guerra


2 thoughts on “Lee House by Studio MK27 – Marcio Kogan + Eduardo Glycerio

  1. Pingback: Paraty House / Marcio Kogan | DesignSity

  2. Pingback: Video / Marcio Kogan | DesignSity

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: