The Serpentine by Turner


The house steps down the site and is articulated into three legible elements taking cues from a traditional tripartite design of forming a base, middle and top. The solid ‘base’ with recessed openings anchors the house to the site with external walls extending out from the house to form landscaped retaining walls and steps which are located at natural ground level or below.

The open planned living areas sit on top of the solid base as a recessed transparent ‘middle’ element to capture views and sunlight. Furthermore, due to the orientation of the site and the need to maximise solar access, the roof over the living room folds up to capture northern sunlight with significant eave overhangs to provide shading from the summer sun. The southern extent of the mid level of the house, including awnings and balustrades, is setback within the rear covenant setback zone.

The ‘top’ of the house, which includes the bedrooms and service areas, folds and curves with consideration to boundary alignments, view corridors and internal functions of the house. To take advantage of the southern views large format picture windows are provided to the bedrooms and library area whilst secondary windows and hatches are provided to the east and west facades to maintain privacy to adjoining houses.

Architects: Turner
Location: Bilgola, NSW, Australia
Client: CABE Development
Site Area: 763 sqm
Gross Floor Area: 520 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of CABE


One thought on “The Serpentine by Turner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: