Erosion by Studio NL Architecture and Design


Studio NL Architecture and Design has designed Erosion located in Athens, Greece.

from Studio NL Architecture and Design:

This ground floor apartment, nestled behind a mature lush garden, was completely gutted and transformed into this modern environment. Measuring 85s.m. (915 sq ft), the apartment features custom architectural designs, the use of natural materials (such as travertine and wood), a bold grey paint contrasted with white, softened by natural light and highlighted with concealed and exposed LED lighting, plus some industrially inspired design elements.

The centerpiece to the home is made up of a curved kitchen ceiling that begins behind the wall cabinet and ends at the main feature of the space, a hanging bookcase with a concealed work desk. This unit separates the kitchen and passageway from the entry and den of the home. This one of a kind, custom designed and site-built unit literally hangs from the ceiling and was constructed using metal square tubing and gypsum board. It functions as a space divider and features a double-sided bookcase and desk, which swings in to be tucked away or swings out to be opened for use. It also has hidden designed storage spaces, a completely flush built-in digital screen to play a slideshow of photos, a flat-screen LCD TV facing the kitchen and also conceals all the AV equipment for the multi-room sound system. As there are no legs for support, stools can also be stored underneath.

Openings create interactive perspectives. Those perspectives are critical for the harmony of the apartments space. For example, the openings within the structure visually connect the main entrance/den area to the kitchen/rear passage way. At the same time, the structure physically separates both spaces, but with lots of opening space above and below, form and function come together in perfect harmony.

The size of each opening depends on the degree of privacy required. For instance, from the perspective of the main entry looking in, the opening towards the bedroom side is much smaller, (like the opening on fortress wall), than the cutout optically connecting the kitchen to the main entry. The various cutouts, along with the different textures in material (white brick, grey lacquer) and lighting effects, create an architectural collage.

Photos by: Nancy Leivaditou

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: