Head Road 1815 by SAOTA


The clients, a young couple, wanted a dynamic and striking home, primarily for themselves, with guest accommodation separated from their own living areas.

The property views towards the north and west over Fresnaye as well as at the rear of the site. The site falls very steeply and due to the high elevation of the road and the restrictions on the building form, the house is raised above the property on high columns.

The house includes three storeys accommodating three en-suite guest suites on the ground floor, with a plant area and a staff flatlet at the rear. The first floor is the main living level, with a large living room and dining room opening to a covered and uncovered pool terrace. The kitchen is positioned to enjoy views through the glass roof towards Lion’s Head. The entrance hall is accessed by gentle steps from Head Road preceded by a glass-roofed external lobby space. The second floor accommodates the master bedroom, dressing room and a light-filled en-suite with views over the pool below.

Internal finishes include a fully imported German kitchen, large format granite floor and wall slabs which are used throughout, frameless glazed balustrades and floor-to-ceiling glazing, as well as various aluminium louvre devices.

Architects: SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects
Location: Fresnaye, Cape Town, South Africa
Project Team: Philip Olmesdahl, Stefan Antoni
Interior Decor: Client
Year: 2007
Photographs: SAOTA


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: