Cantilever Lake House by Birdseye Design


Create a modern lakeside camp aesthetic while maintaining contextual sensitivity.


  • Design a contemporary architectural language that pays homage to the traditional lakeside camp
  • Establish a sense of privacy in the closely-spaced lakefront construction, while also opening the communal spaces up to the maximum amount of lakefront
  • Provide a path to the lake with an uninterrupted view of the water
  • Avoid creating a dominant structure by using simple forms and a simple material palette

Recess the structure into the existing hillside to avoid an excessively vertical massing while simultaneously creating a walk-out lower level adjacent to the lake. Private spaces are situated in the buried portion of the residence, allowing the open, communal spaces to flow directly into the shoreline through a large glass façade. Simple, orthogonal forms, shed roofs, and a minimalist material palette serve to lessen the impact of the house on the waterfront landscape.

Architects: Birdseye Design
Location: Lake Dunmore, Vermont, USA
Builder: Birdseye Building Company
Landscape Architects: H. Keith Wagner Partnership
Area: 2600.0 ft2
Year: 2012
Photographs: Westphalen Photography


2 thoughts on “Cantilever Lake House by Birdseye Design

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: