Torquay House by Wolveridge Architects


This project attempts to challenge our traditional notions of how buildings can exist both in a coastal environment and in this case also the context of an emerging built form and character.

In coastal conditions, buildings must be robust and defy the elements, yet create protective spaces, both internal and external which for us allow the occupants to feel safe, comfortable, privacy and enjoyment of good times.  Whether the occupants are fulltime residents or weekenders, the beach house is a place to look forward to arriving, whether in the heat of the summer or the winter’s cold.

With excellent views to the north and south and a conscious motivation to avoid the east/west outlooks, this project evolved as a series of interconnected and robustly finished containers.  Each prescribed to a rigid set of rules and the relationship and spaces between containers becoming essential to the program and to the life of the building.

The robust mass of the buildings is intended to be offset by the expression of finely considered detail and proportion.

Architects: Wolveridge Architects
Location: Torquay, Victoria, Australia
Project Team: Jerry Wolveridge, Sina Petzold, Tjeerd van der Vliet, Courtney Gibbs
Year: 2012
Builder And Construction Manager: John Walker Master Builders
Structural & Civil Engineering: Don Moore & Associates
Landscape Architects: Heather Vincent Landscapes
Cost Consultant: VPL Builders Services
Building Surveyor: Nepean Building Permits
Photographs: Derek Swalwell


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: