Quinta dos Alcoutins by GGLLatelier


The House is inserted on an estate situated at the northern limit of Lisbon, the lot is north-facing with an accentuated decline.

A grey volume draws the exterior spaces of the house and rectifies the inclined nature of the terrain, allowing the social areas a better solar exposure, the slanting white volume floats over it, turned away from the exterior limits of the lot and opening over the garden and the swimming pool.

The distribution is pragmatic and very clear: The grey volume is filled with the complementary spaces of the house, illuminated by a patio carved in it (Shower room, Spa, Cinema room, Wine cellar and Garage) the white volume is occupied by the main spaces of the house (Lounge, Library, Kitchen and Bedrooms) privileged by the transparency towards the garden and swimming pool.

The rooftop is torn by a white terrace overlooking the Golf-course and the city skyline.

Architects: GGLLatelier
Location: Lisbon, Portugal
Architect In Charge: Gabriela Gonçalves, Leonel Lopes
Design Team: Miguel Malaquias, Gary Barber, José Doroana, Ana Braga
Structural Engineers: Betar, Miguel Villar
Contractor : Ultracasa
Year: 2011
Photographs: FG + SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: