Dental Clinic by MMVARQUITECTO


The challenge is based on the re‐interpretation of a Dental Clinic, in the search of a new clarity and spatial character.

The site is located on a first floor of a common building in the center of Torres Vedras.

The space requires a new image to provoke new atmospheres, new sensations.

The desire of creating a distinguished space in the city, more paused, contemplative, a space of reflection, leading to the discovery of the importance of silence and of spaces apparently empty yet full of life.

An experimentation where the selection of materials is sustained by the nobleness of materials. That experimentation is essentially realized with the immaterial architectural element, which is space. Working with space, is determined by perception, paths, light, reflections, transparencies, fluidity. The mass composed by a summary of recycled glasses, potentiates the reflections and the vibrations of the light, by creating a perception of space that is constantly mutating.

The search of a timeless space, with a plenitude of senses, where light is filtered in different ways, gives poetry to spaces, dignifying them.

Location: Torres Vedras, Portugal
Architect In Charge: Miguel Marques Venâncio
Design Team: B. Pedrosa (project/digital images), V. Vázquez (project), M. Álvarez (project), T. Palos (models/drawings)
Constructor: A. Cesário
Client: R. Leal
Area: 90 sqm
Year: 2012
Photographs: FG+SG


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: