105 V House by Shaun Lockyer Architects


105 V is a contemporary renovation and extension of an original pre‐war cottage in New Farm, Brisbane. The design incorporates a dramatic screening device designed to offer sun protection, privacy and intimacy of space.

A large central void joins the new and the old parts of the house and allows for North sun to flood the living space. The house has a deliberately minimal and restrained material palate with a highly articulated timber and steel bridge as a feature within the space.The project was completed in February 2012.

Architects: Shaun Lockyer Architects
Location: New Farm, Queensland, Australia
Project Team: Shaun Lockyer – Design Principal; Neva Wethereld – Project Architect; Corinne Bolton ‐ Interiors
Structural Engineer: Westera Partners
General Contractor: Origin Builders
Area: 350 sqm
Year: 2012
Photographs: Scott Burrows


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: