Shoffice by Platform 5 Architects


‘Shoffice’ (shed + office) is a garden pavilion containing a small office alongside garden storage space located to the rear of a1950′s terraced house in St John’s Wood. The brief required the shoffice to be conceived of as a sculptural object that flowed into the garden space.

A glazed office space nestles into an extruded timber elliptical shell, which curls over itself like a wood shaving, and forms a small terrace in the lawn. The interior is oak lined and fitted out with storage and a cantilevered desk. Two rooflights – one glazed above the desk with another open to the sky outside the office bring light into the work space.

The project was a close collaboration between Architect, Structural Engineer and Contractor. The lightweight structure, formed with two steel ring beams, timber ribs and a stressed plywood skin, sits on minimal pad foundations. Much of the project was prefabricated to reduce the amount of material that needed to be moved through the house during construction.

Architects: Platform 5 Architects
Location: St. John’s Wood, Saint John’s Wood, City of Westminster, London NW8, UK
Structural Engineer: Morph Structures
Contractor: Millimetre
Year: 2012
Photographs: Alan Williams Photography


One thought on “Shoffice by Platform 5 Architects

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: