Single House Lake of Biel by bauzeit architekten


Situated on a gentle slope of the southern edge of Lake Biel, the new building has been designed on the old “romantic-style” garden in a nineteenth century villa. The remaining parts of it, an old Grota, a pond and trees have been retained and integrated into the stage of the new project. The project is organized on three levels, each floor with a distinct spacial character suitable for the specific program areas.

On the first floor, the lounge and kitchen are arranged in direct contact with the outside; full transparency and direct line with the slope is guaranteed by the large glazed openings. To the east, a small forest and a pond created from a natural Surgient, enclose the building; to the west, the view opens to the garden with its lush planting trees and the lake bottom.

On the upper level a large area is modulated by two sculptural volumes that constitute the two bathrooms. Thanks to a curtain system the space is flexible with a place to sleep and two areas designated for work and meditation. If the lower level is characterized by the use of exposed concrete and a high transparency, the upper level is fully made of wood (ceiling, floor and walls) and suggests more privacy and intimacy in relationship to the outside. The pervasive environment is “filtered” through the lattice of wood, while protecting the unwanted attention from the outside.

Architects: bauzeit architekten / Roberto Pascual, Peter Bergmann, Yves Baumann
Location: Lake of Biel, Switzerland
Project Year: 2009
Project Area: 480 sqm
Photographs: Yves Andre


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: