House S by LASSALA + ELENES Arquitectos


This house presents great geometric volumes of simple and clean lines. Specific areas like the access gallery and the terrace with view to the Primavera forrest include elements of narrative character in its sculptures as the result of design incentives that build on the Contemporary Mexican style of the project.

The overall volumetric concept parts from two main elements; one with a stone texture and the second one in stucco that live together in harmony and are separated by a vertical glass “fissure” that contains the entrance to the house. The garage doors and the main door of the house are made out of cumarú wood and compound an element that wraps up the two main volumes. Meanwhile the gallery is conceptualized as a cubic volume subtracted from the other two volumes, generating a feeling of contrasting vacuity in the indoor space.

The design of the house is solved around the double-height central gallery that can be accessed from all the rooms in the ground floor and first floor. This access hall that has a cubic proportion ( 8.5m x 8.5m x 8.5m ) is “sliced” diagonally by a triangular water mirror. The stairs that go up to the first floor fly over the water and reach out to a crying water wall that pours its water into the mirrorwhere Manuel Marin’s sculptoric group called “Allegoria de la Pintura, la Escultura y la Arquitectura” is found. Only a huge mirror and a large bench decorate this space.

Plater stucco painted in almond color covers the walls, except the crying water wall that is covered with chocolate travertine marble that comes in to the gallery from the house’s facade and some features in orange stucco and cumarú wood.

For all the indoor public areas, the floor is made out of beige ivory marble in large format ( 2.2m x 1.8m ), cumarú wood decking in the exterior areas and porcelain tiles in the kitchen and service areas; all the private areas including the bedrooms, library and gym have hardwood cumaru flooring. Meanwhile in the houses facade, the access front plaza is covered in black volcanic stone ( piedra de recinto ) that links the house with the existing stone walls on the lot and the large volume in chocolate travertine marble.

The rest of the outdoor facades are covered in stucco painted in almond color ( never white ), except for a slot that contains a window and a cantilever parasol to protect it, that are painted in terracota red, this color unifies the main facade with the color of Ayamonte’s walls. Other exceptions are the orange parasol in the back facade and a chocolate travertine marble frame in the terrace.

Architects: LASSALA + ELENES Arquitectos
Location: Zapopan , Jalisco, México
Area: 1,080 sqm
Year: 2010
Photographs: Marcos Garcia


One thought on “House S by LASSALA + ELENES Arquitectos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: