Z House by nred arquitectos


The topography and slope force the site into a two-terrace configuration. At the lower terrace the swimming pool and the sheltered deck are both dug into the ground and separated from the road by a slope covered in dense vegetation. Above, the house rests on the ground like a folded sheet of paper, like a zigzag. It´s construction is closer to a water reservoir or agricultural terracing rather than a residential structure.

The house is a frame that contracts and expands…theoretically infinite…an isotropic structure cut by a determined contour, roughly rectangular…parallel ribbons of different heights…free composition, matted with small gardens…the house resembles a curtain that rises and falls repeatedly.

The zig-zag cut defines the façade which is only closed by glass and latticework: wooden in the ventilation openings and concrete in the patios.

The interior is an overlap or juxtaposition of the spaces that are the result of these foldings. Tubular spaces, lineal, lit only by one of its ends openings.

The exterior penetrates into the house by the many scattered patios and the extreme simplicity of the tubular spaces that end completely glazed and frame the surrounding views.

Architects: nred arquitectos
Location: Gran Canaria, Spain
Architect In Charge: José Antonio Sosa
Collaborators: Alejandra Vera, Ramón Cruz
Structure: Reveriego y Asociados
Rigger: María Sánchez Prada
Installations: Gimeno Ingenieros
Delineation: Miguel Suárez
Area: 850 sqm
Year: 2011
Photography: Courtesy of nred arquitectos



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: