A+A House by DVA Arhitekta


Family house for a young couple with a dog is situated in the city area where both grew up. The situation found on the site was a semi-detached house, a substitute half was to be designed. The increase in surface area was possible, but in respect for the structure and rhythm of the neighbourhood it was decided to keep the existing building outline, though the assignment programme was substantially wider.

The new house follows the neighbouring one at the point of contact, but further along it expands, most obviously on the roof. The roof dormer, an element widely used in the neighbourhood, is used here too to get additional space under the roof. Since oversized dormers effect the facade greatly, the two get equal cladding.

Discontinuity of the house is alleviated by perpendicular raster of the cladding panels, into which the openings fit.

Opposite to the abstract exterior, intimate and warm interior is made to suit the clients. The staircase dominates the interior, through it all semi-floors can be sensed, while the good use of terrain decent allows almost one floor more then was originally.

Architects: DVA Arhitekta
Location: Zagreb, Croatia
Authors: Tomislav Curkovic / Zoran Zidaric
Co Author: Tomislav Burgund
Area: 387 sqm
Year: 2012
Photographs: Robert Les



One thought on “A+A House by DVA Arhitekta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: