TOC House by Elías Rizo Arquitectos

This unique vacation house is located near Tapalpa in a secluded forested area. The house adapts to its surrounding through two volumes that define the usage areas. The first volume is where all daytime activities happen: the entrance, dining room, kitchen, living room, and terrace. This volume is elevated, generating a dialog with the surrounding forest.

The second volume contains the private areas. The bedrooms are connected by a hallway with a horizontal window that frames the forest outside. The area that connects both volumes is articulated through an entrance hall built with walls of flagstone and wood. These regional materials generate a feeling of absolute respect for the surrounding environment.

The goal of this project was to redefine the concept of the typical country house so common in this region. This request by the client, a young family in search of a holiday retreat outside the city, was fundamental for the outcome of this work.

Architects: Elías Rizo Arquitectos
Location: Tapalpa, Jalisco, México
Architects: Elías Rizo Suárez, Alejandro Rizo Suárez
Project Year: 2007
Project Area: 320 sqm
Collaborators: Pablo Alexanderson, Rossana Valdivia, Jorge Verdín, Carlos Miramontes, Alma Osnaya, Jenny Camarena, Roberto Contreras, Jenny Mora, Paola Hernández
Photographs: Marcos García, Mito Covarrubias


One thought on “TOC House by Elías Rizo Arquitectos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: