The Offset by Ja Studio + ARTA Design and Build

The idea of the project is to capture south light exposure on an eastwest lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and  deep infill house. The offset between the two levels in section becomes  an opening that allows the south light into the main floor and in plan it  becomes a void that allows a straight cascading stair to pass through.

In the elevation the offset of two one and half storey volumes on one  hand defines the entry and on the other creates distance between the south face of the top volume and the neighbor. Two cozy outdoor spaces are created for the lower second floor as the result of this volumetric shift. At the end the project tries to use a geometric shift to create a house that constantly changes mood and character by the changing qualities of light during the day.

Architects: Ja Studio + ARTA Design and Build
Location: Toronto, Ontario, Canada
Year: 2012
Area: 2,000 sqft
Structural Design: Blackwell Bowick Partnership Ltd.
Photographs: Courtesy of Behnaz Assadi and ADVERTOURS


One thought on “The Offset by Ja Studio + ARTA Design and Build

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: