Elderly Residence Mas Piteu by Estudi PSP Arquitectura

The Elderly Residence, located on the outskirts of Barcelona, aims to solve the transition from an urban area to the Collserola Park. The building shows like an organic volume adapted to the topography, the landscape and the pre-existences. The overhangs reinforce the concept of the ground and the vegetation passing under the building. The pre-existing stone arches and retaining walls determine the main entrance to the new building and also its height.

These listed elements are one of the most important features in the project. The level on top of the preserved wall is the boundary between two different parts of the building, one leaning into the other. The stone lower volume comprises ground floor and mezzanine, and hosts main entrances and amenities. The white overhanging volume contains the two bedroom floors, divided by curved corridors.

A small listed old house in the plot has been also included in the project. It has been completely refurbished, and houses four rooms for non-handicapped customers. These extra quality rooms have even an independent entrance.

Architects: Estudi PSP Arquitectura
Location: Barcelona, Spain
Client: Aditnalta promocions, SL.
General contractor: Construccions Sather
Gross FloorArea: 5161,00 sqm
Completion: 2011
Photographs: Francisco Urrutia


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: