Vaucluse House by MPR Design Group


The concept for this house was to reflect the topography and landform of the Sydney Habour basin. The house is expressed as a series of horizontal layers – the sandstone clad base echoes the stone cliffs that hug the inlets of Sydney Harbour.

The upper stories of planar white rendered forms respond to the strong northern light found in the southern hemisphere. Between the cantilevered white planes, full height low-E glazing captures the dramatic harbour views whilst maintaining a thermally efficient internal environment.

There was a conscious decision to contrast precise man made materials such as steel and glass with natural materials such as the locally hewn sandstone.

Located in a small scale suburban street, the four storey residence incorporates its primary living areas on the top floor taking advantage of 180 degree views of the city and harbour. With exposure to the north and west and the ability to open up completely to the outside, the house has effective cross ventilation negating the use of air conditioning.

Architects: MPR Design Group
Location: Vaucluse, France
Design Team: Kevin Ng, Julia Teperson, Luke Buttenshaw and Brian Meyerson
Year: 2010
Area: Approximately 600 sqm
Photographer: Brett Boardman

via

Advertisements

2 thoughts on “Vaucluse House by MPR Design Group

  1. Pingback: 個性がキラリ★☆発見!こんな収納場所があった! – Bon Zakka

  2. Pingback: 49 Stylish And Cool Teenage Bedroom Ideas For All Tastes And Preferences - DesignBooms

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: