Los Feliz Residence by Warren Techentin Architecture


Foundations for any project in Los Angeles are expensive (sometimes approaching 20%-25% of total project costs). Seeking to eliminate these costs, this remodel used the structural lines of the existing house to organize the re-design – cantilevering whole sections of the house and building a third floor to add space without additional foundation work.

Existing rooms were re-organized to define five diagrammatic domestic boxes which lent coherency to programmatic relations within: 1. life spaces (bedrooms and living rooms); 2. work spaces; 3. kitchen; 4. embedded pool bathroom; and 5. underground support spaces. Joining these volumes is a loose-slung, faceted enclosure squeezed between the boxes to create double-high space and spatial directionality while simultaneously generating the proverbial nooks and crannies for storage.

From each of these boxes, openings were carefully placed and calibrated to serve as frames for views directed at several impressive large trees which surround the property, making the windows and what they framed into conceptual landscapes, comprised of the living landscape.

Architect: Warren Techentin Architecture
Location: Los Angeles, California, USA
Photographs: Eric Staudenmeier

via

About these ads

One thought on “Los Feliz Residence by Warren Techentin Architecture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,033 other followers

%d bloggers like this: