The Pod Pavilion by Studio Nicoletti Associati

Studio Nicoletti Associati have completed the Pod pavilion in Kuala Lumpur, Malaysia.

In the area of Petaling Jaya, west of Kuala Lumpur, a great urban development is under way for the establishment of a new urban centre. As a landmark for this area, the Developer wanted to host his on-site offices and sale’s showroom in an iconic pavilion that would reflect the spirit and the architectural style of the whole development.

Water droplets in nature was the inspiration for ‘The Pod’ pavilion structure creating a dynamic spherical form resulting in a primitive building archetype with a modern twist. The round and soft shape of The Pod is formed as a series of elliptical sections of variable widths and heights. Slithers of windows brings natural daylight into the spaces below.

Internally the pavilion is divided into two parts: one zone is dedicated to the office area and the other contains the main showroom. The building appears to be sliced diagonally into a series of ribbons which wrap up and over the building creating a dynamic space within, forming a layered protective shell.

The structure is fabricated from tubular steel members with the exterior skin made of spectrally reflective aluminium panels. The exterior skin colour shades change’s depending on the reflection of the sun, dynamically.

The Pod is surrounded by a greenery with a reflective water pool wrapping around the edges that will contribute to the Bioclimatic behaviour and wellness of its inhabitants.


2 thoughts on “The Pod Pavilion by Studio Nicoletti Associati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: