Treehouse by RPA


Treehouse by RPA

Located on a high eastern-facing ridge with views downtown Los Angeles in the distance, the Banyan Treehouse is a diminutive art studio and sanctuary. Rockefeller Partners was originally commissioned by this client to design a house that was ultimately never realized. Working together once again on this project, architect and client were able to revisit some of the design elements that they had originally explored in a different context, such as the striking butterfly roofline.

Perched atop steel pylons that abstractly emulate natural branches, the project is not literally a tree house but rather a modern interpretation of one. The design pays the ultimate respect to the pre-existing tree, literally shaping itself around the contours of the trunk. Inside, a single glass cut out in the floor reconnects the tree house inhabitant to the tree itself, a respectful and subtle nod to Mother Nature.

Every surface of the tree house is appointed with wood, creating an unparalleled level of warmth. The exterior is clad with high-grade cedar while the underside of the eaves and the structure itself are clad with rich palope. Inside, the walnut floors are complemented by walnut paneled walls.

Serving both as a studio and as guest accommodation, the tree house is completely self-sufficient with a water closet, fireplace, refrigerator, daybed, and television. Outside, a quick walk down the stairs leads to a protected and private outdoor shower.

Architects: RPA
Location: Nichols Canyon, Los Angeles, CA, USA
Project Area: 16 sqm
Project Year: 2009
Photographs: RPA


via

Advertisements

2 thoughts on “Treehouse by RPA

  1. Halo,

    Allow me to show my gratitude ASHA24 bloggers. You guys are like unicorns. Never seen but always spreading magic. Your content is yummy. So satisfied.

    Is there a way to keep three different backups of layout data?


    In BS we were able to
    keep three different copies of layout data. It will roll the copies on each saves.

    This allowed us to recover layout and lose very little work.

    Can same be achieved in Expedition thru API?

    We recently migrated a design in EE7.9.4 and lost 4 hours’ worth of work in layout

    Thanks
    Krishna Kiran

    Like

  2. Wow~! I am so in love with this design! My past training as a commercial interior designer, and my current profession as a freelance writer (who craves a treehouse office) are intersecting here. The butterfly roof is awesome, and the shell is very exciting. For the interior, I would want a LOT more storage for project files, and the pylon piercing the kneespace below the worksurface would be an absolute deal killer for my functional tastes. But I do love the grand gesture of it!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: