Kindergarten Barbapapà by ccd studio


Kindergarten Barbapapà by ccd studio

The project of Kindergarten “Barbapapà” was designed to a notice competition for project financing, in 2006, proposed by Vignola’s municipality. The program consisted in the space for 60 children divided in four classroom. The area is located on the border of urban development, on the hill up the city, not so much far to the historical centre. The natural environment induced specific assessments to preserve this atypical part of the landscape in the Emilia Romagna’s region. The project aimed to be an architectural expression of mature consciousness about the sustainable themes. This value was found in the all possible relationships with surroundings. The architectural project start to this point and express this principal theme in all his part, to transmit the sustainable value to all his young guests.

Reduce the impact of the volume
A green vegetable plan was raised from the ground to accept below it, the protected spaces for the children, and to reduce the visual impact of the volume, entered in the hill, from the urban street below.

Control the comfort inside
The green deck ensures to maintain a good thermal insulation, to preserve the environmental comfort with a terrain package placed on top of the roof’s wood structure.

Capture energies from the environment
The satisfying of daily needs is pursued through natural resources. The appropriate glass’s openings, used for all the length of the facade, are studied to permit at the filtered sun to enter properly during different times of day and to heat the space inside.

Other resource heat was captured by two different devices: geothermal probes placed inside bulkhead trigger an heat exchange between the ground and thermal pump;

Photovoltaic panels are putted in a compartment on the metal roof in copper that cover the other spaces of the kindergarten;

Other resource is the rainwater that is collected in to special tank, reused for the irrigation and for the sewage water in the bathrooms.

Colors, materials, design of the spacial shape were studied and used in this building to express all sustainable system in a consistent contemporary architectural language.

Architects: ccd studio
Location: Comune de Vignola, MO, Italy
Architects in Charge: Luca Ciaffoni, Michele Ciutti, Antonio Di Marcantonio
Project Team: Alessandro Di Remigio, Dario Di Francesco, Fabiana Petrella, Marta Gaudieri, Nicole Balassone
Artistic advice: Aldo Benedetti
Structural Engineering: Umberto Cianci, Marcello Di Domenicantonio
Site Area: 5,600 sqm
Project Area: 1,158 sqm
Project Year: 2008-2009
Photographs: Fabio Mantovani


via

Advertisements

2 thoughts on “Kindergarten Barbapapà by ccd studio

  1. Pingback: FiresafeBuildingsEumeps

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: